Как се шие гоблен?

 



Създаването на щампирани гоблени е едновременно медитативен и възнаграждаващ. Невъзможно е да опишеш с думи усещането, което изпитваш, когато станеш свидетел как великолепен образ се оформя пред очите ти, докато работиш върху него, квадрат по квадрат, цвят по цвят, от парче плат и няколко конци.

Може винаги да сте харесвали великолепните рисунки върху гоблени, но сте смятали, че е извън вашите таланти да създавате такива произведения.


Гоблен "ръчна изработка" на MrGoblen

Няма нужда от специални умения или опит, за да шиете гоблени (освен че може би сте запознати с поне една от техниките на шиене). Необходима е голяма амбиция, издръжливост и твърдост в плановете.

Трябва да освежите уменията си да правите гоблени? Не си тръгвай още.


Изработка на гоблен по шаблон - първи стъпки

Първо, решете темата.

Сложността на гоблена, който създавате, ще бъде от решаващо значение, ако това е първият ви опит да го направите. Придържайки се към тази линия на мислене, ви предлагаме да се споразумеете за нещо лесно за разбиране и изпълнение, като малък пейзаж.

MrGoblen разполага с голям избор от гоблени "Пейзаж" в различни размери, идеални както за опитни тъкачи, така и за начинаещи в изкуството.


Пригответе всичко необходимо.

Без значение колко сложен е вашият гоблен, можете да използвате обикновени материали.


Основа за бродиране с изключително качество

Като правило, гоблените се тъкат върху "гобленова панама", памучен плат с обикновена тъкан с брой нишки 22. ("брой" - мерна единица, която показва колко шева могат да бъдат направени на един инч от платното). Това означава 22 шева за бродиране по линия, която е с дължина точно 1 инч (2,54 сантиметра). За да се улесни броенето, всяка 20-та нишка от плата има по-дълбок нюанс.

Разбира се, бродирането може да се извърши и на други (графирани и неграфирани) основи, всяка от които ще има уникален състав и плътност на конеца.


Нишки с различни нюанси

Средностатистическият комплект гоблени ще се предлага с пълна макара от 100% памучен конец за бродиране в допълнение към всички други консумативи, от които ще се нуждаете. Всичко, което трябва да направите, е да изберете желаната марка конец.

В този случай препоръчваме да разчитате на изпитани производители на конци за бродиране като Ariadne или DMC. Ние препоръчваме тези компании, тъй като те са в бизнеса от доста време и предоставят отлични нишки на разумни цени.


Игли за бродиране

Ще ви трябват игли, които са малко по-изящни от тези, които използвате всеки ден, за да направите гоблен.

Иглите за бродиране се различават от другите игли по това, че имат големи уши, които улесняват вдяването на конеца, независимо дали се използва с пълна дебелина или разделен наполовина. Това е така, че иглата да не пробие или разплита материала.

Иглите трябва да се избират, като се има предвид както вида и дебелината на конците, които ще се използват, така и материала, върху който ще се бродира. Препоръчваме да използвате игли PONY или PRYM в размери 24 или 26 и панама за гоблени в брой 22.


Схема

Не можете да имате гоблен без план. План, лишен от насочващ мит, също не успява. Всички завършени колекции гоблени включват същия прецизен дизайн и цялостен цветови ключ. За да бродирате правилно, ще ви трябва, за да идентифицирате кои цветове на конеца отговарят на кои шевове. Използвайки го, вие можете да превърнете ръкоделието си в картина.


Основите на шиенето на гоблени, обяснени

Вашите консумативи за гоблена са събрани; сега е моментът да вземете крачката и да започнете работа.


Трябва да свалите панамата и конците.

Можете да "разтегнете" панамата през гергеф, за да я направите по-управляема. Ако нямате, трябва да подгънете панамата, преди да я бродирате, за да не се разкопчат краищата.


Разгледайте плана

Това е таблица със символи в нея и всеки квадрат има различен размер. За всеки от символите трябва да се използва конец с различен цвят. За да можете лесно да се ориентирате в панамските квадрати, квадратите са номерирани както вертикално, така и хоризонтално.

Освен това всяка диаграма има скала в горния десен ъгъл. Един символ в схемата, например, би се равнявал на една нишка в гоблена, ако мащабът беше 1:1. Ширината и височината на всеки шев са една нишка. Един символ е равен на четири бода в квадрат от бродерия, ако мащабът е 1:4. Когато бродирате, трябва да се движите от дясно на ляво.


1:1 и 1:4 гобленови шевове

Като алтернатива е възможна и бродерия в мащаб 1:2. Колелото, понякога известно като висок шев, е вид шев. При него може да се образува квадрат, като точките на дъската се свържат с един символ от схемата. Ширината на бримките е една нишка, а височината е две нишки. Готовият гоблен изглежда като изтъкан.


Когато бродирате, колко нишки трябва да използвате?

Практически всички комплекти на български производители са съвместими със съотношения на резбите 1:1 и 1:4. Особено с по-тъмни цветове конецът може да не успее да покрие панамата, ако е твърде хлабав или стегнат. Ако искате гобленът да е максимално плътен, най-добре изберете комплект, предназначен за работа с три нишки. Освен това препоръчваме да се бродира с 4 нишки, ако ще се използва "Villeur stitch".


Изберете метод на шиене, който ви подхожда най-добре.

Започването на бродиране се извършва по различни начини, без строги правила. Изглежда някои от гобленарите обичат да работят цветно, а други предпочитат да бродират на квадрати. За да избегнете незначителните, но забележими „линии“, които са резултат от усукване на конеца в последната колона от шевове, когато бродирате квадрати, препоръчваме да започнете проекта по цвят. Освен това се използва повече нишка. В крайна сметка обаче зависи от вас да решите.


Подгответе се да бродирате

Има редица входни точки в света на шиенето. При някои гоблени платното се прегъва на две по дължина и шиенето започва от средата, където се събират гънките. Можете да използвате този подход, когато правите кръстат шев. Някои от експертите започват да зашиват още няколко квадрата в центъра. Два квадрата неизползвано пространство се добавят от двете страни на готовия гоблен.

Намерете началото на вашия проект и след това вденете в иглата около метър от цвета на конеца, който сте избрали за първия си шев. Избягвайте да завързвате възли в края на конеца, тъй като те ще прозират през тъканта след гладене.

Трябва да започнете, като пренесете конеца около задната част на панамата отпред. Поддържайте постоянен наклон при шиене и избягвайте прекомерни или недостатъчни шевове (обикновено наклонът е надясно). Когато приключите с цвета, скрийте края на конеца на гърба на гоблена между няколко шева.

Ако се придържате към инструкциите и имате малко търпение, можете да направите свой собствен гоблен за нула време.